Chirurgie estetica

Chirurgie estetica

Chirurgia estetica este o specialitate medicala care se ocupa cu restabilirea si corectia formelor si functiilor corpului uman. Cuvantul „Plastica” provine din grecescul „plastikos” care inseamna a modela. Chirurgia Plastica are mai multe subspecialitati: Chirurgia estetica, Chirurgia mainii, Chirurgia reconstructiva si Microchirurgia, Chirurgia arsurilor.

Lista interventiilor chirurgicale:

 • Marire de sani cu implante
 • Micsorare si ridicare a sanilor
 • Reconstructia de san dupa rezectie oncologica
 • Rinoplastie si septoplastie
 • Blefaroplastie -chirurgia estetica a pleoapelor
 • Chirurgia ptozei palpebrale
 • Intinerire faciala
 • Lifting frontal si sprancene endoscopic
 • Lifting centrofacial
 • Lifting facial
 • Lifting brate, coapse
 • Ginecomastia
 • Corectia urechilor decolate
 • Liposuctie si liposculptura
 • Abdominoplastie
 • Lifting de coapse si brate
 • Toata gama de interventii de chirurgie plastica reconstructiva si chirurgia mainii.
 • Sindroame de canal cubital carpian, chirurgia nervilor periferici
 • Maladia Dupuytren
 • Carcinoame bazocelulare, melanoame etc.
 • Tehnici miniminvazive
 • Tratament cu toxina botulinica – Dysport

Mamoplastia de augmentare

Este interventia prin care se obtine o marire a sanilor prin introducerea unor implante mamare deasupra sau sub muschiul pectoral mare. Implantele mamare au diverse forme si dimensiuni. Au un invelis siliconic si sunt umplute cu ser fiziologic sau gel siliconic.

Inciziile prin care se introduce proteza pot fi plasate la nivelul santului submamar, in jurul areolei mamare la limita de demarcatie dintre pielea alba si areola sau la nivelul axilei. Implantul poate fi introdus subglandular, complet submuscular sau partial submuscular in functie de forma si volumul sanului.

Cicatricea postoperatorie are o lungime de aproximativ 2,5-5 cm.. In primele luni este de culoare rosie dar dupa aproximativ 9-12 luni devine alba-sidefie. Cicatricea nu va disparea complet niciodata.

Mamoplastia de ascensionare si/sau reductie

Acest procedeu chirurgical se adreseaza femeilor cu sani foarte mari, cazuti si care pot  suferi din acest motiv  dureri de spate sau umeri, iritatii ale santului submamar. Prin acest procedeu se inlatura grasimea, tesutul glandular si pielea in exces rezultatul fiind niste sani mai mici, mai usori si cu un contur imbunatatit.

In aceeasi sedinta operatorie poate fi necesara reducerea  in dimensiuni a areolei si repozitionarea ei. Operatia se desfasoara sub anestezie generala sau anestezie locala potentata intravenos cu sedare. Exista mai multe tehnici chirurgicale care imbunatatesc conturul sanului.

Tipul de reductie mamara folosit depinde de gradul ptozei mamare, excesul de piele, volumul sanului.

Ptozele usoare beneficiaza de implante mamare la care se poate adauga  o excizie minima tegumentara periareolara.

Ptozele mari necesita o incizie in ancora rezultand o cicatrice verticala pana in santul submamar si o cicatrice in sant.

Blefaroplastia

Este o  procedura  chirurgicala  prin care se indeparteaza excesul de piele, grasime si muschi, de la nivelul pleoapei superioare si inferioare.

Excesul de piele de la nivelul pleoapei superioare poate atarna peste ochi si poate obstrua vederea iar la nivelul pleoapei inferioare se formeaza riduri si „pungi” sub ochi. Fata capata un aspect de oboseala si tristete.

Blefaroplastia se efectuaza sub anestezie generala sau locala. Inciziile la nivelul pleoapei superioare sunt mascate intr-un pliu natural in conditii normale nefiind vizibile. La nivelul pleoapei inferioare inciziile sunt plasate imediat sub gene.

Dupa operatie pacientul are un aspect intinerit cu o privire mai vioaie si mai odihnita. Rezultatele sunt stabile in timp, pentru multi pacienti putand fi definitive.

Otoplastia

Este un procedeu chirurgical prin care se corecteaza si se imbunatateste conturul si pozitia urechilor. Acest procedeu de chirurgie estetica se adreseaza pacientilor care considera ca au urechi prea mari sau au urechi decolate (urechi clapauge).

Operatia se poate face atat la copii, cat si la adulti. La varsta de 5 ani urechea se apropie de dimensiunile maxime fiind oportuna efectuarea interventiei inainte de intrarea copilului in colectivitati (gradinita, scoala) pentru a evita comentariile negative.

Operatia se face sub anestezie generala (in special la copii) sau anestezie locala. Inciziile sunt plasate in spatele urechii, se expune cartilajul si se remodeleaza. Postoperator se recomanda purtarea unei bentite timp de 6 saptamani cel putin.

Abdominoplastia

Este o procedura chirurgicala prin care se elimina excesul de piele si grasime de la nivelul etajului abdominal inferior obtinandu-se astfel un abdomen aplatizat si fara piele incretita. Aceasta operatie se adreseaza atat femeilor cat si barbatilor.

Este o interventie eficienta pentru  pacientii care au slabit foarte mult si care prezinta un sort abdominal, pentru pacientele care au avut sarcini multiple si au musculatura abdominala slabita.  Abdominoplastia nu este o metoda de slabire. Anestezia este generala.

Inciziile sunt transversale plasate la nivelul abdomenului inferior. Daca sortul abdominal este foarte mare poate fi necesara repozitionarea ombilicului. Desi cicatricile postoperatorii sunt definitive ele pot fi usor mascate de lenjeria intima.

Medici:

Conf. Dr. Silviu Marinescu

A devenit medic specialist de chirurgie plastica, microchirurgie reparatorie si chirurgie estetica in anul 1999 si medic primar in anul 2004. In anul 2007 a obtinut titlul de doctor in medicina la catedra de chirurgie plastica a UMF „Carol Davila” din Bucuresti, iar din anul 2008 este sef de lucrari in clinica de chirurgie plastica a spitalului clinic de urgenta „Bagdasar-Arseni” Bucuresti.

In 2006-2010 a fost vicepresedinte al societatii de microchirurgie din cadrul asociatiei chirurgilor plastici din Romania, iar in prezent este presedintele societatii de chirurgie a mainii din cadrul aceleiasi asociatii.

Dr. Andrei Stefanescu

A absolvit Universitatea de Medicina si Farmacie Craiova in 2001. Si-a inceput activitatea chirurgicala in 2002 ca medic stagiar in cadrul Spitalului Clinic de Urgenta Craiova. In 2005 devine medic rezident Chirurgie Plastica si Microchirurgie Reconstructiva in cadrul Clinicii de Chirurgie Plastica a Spitalului de Urgenta Floreasca-Bucuresti, sub indrumarea Profesorului Universitar Doctor Ioan Lascar unde capata o experienta importanta in domeniul chirurgiei reconstructive si traumatologiei.

In 2010 promoveaza examenul de medic specialist.