Cardiologie

Cardiologie

Bolile cardiovasculare reprezinta principala cauza de mortalitate a populatiei atat in tarile dezvoltate economic, cat si in cele in curs de dezvoltare, pe drept cuvant „inamicul public numarul 1”.

Aproximativ jumatate dintre locuitorii acestor tari vor muri din cauza unei astfel de afectiuni. Desi procentul este apropiat intre cele doua grupuri de tari, diferenta o constituie faptul ca, daca in tarile dezvoltate fenomenul este in scadere in ultimii 30 de ani, curba mortalitatii prin afectiuni cardiovasculare este in mod ingrijorator ascendenta in tarile in curs de dezvoltare, deci si in Romania. Intelegeti deci de ce problema bolilor cardiovasculare va priveste si pe dumneavoastra.

Desi bolile inimii sunt de o mare diversitate si pot afecta valvele, muschiul sau tesuturile din interiorul sau din jurul inimii, cele mai multe dintre bolile cardiovasculare se datoreaza imbatranirii vaselor de sange – ale arterelor. Pe peretii interiori ai arterelor se depun depozite de colesterol, care se maresc pe masura trecerii timpului, la unele persoane mult mai rapid decat la altele. Aceste depozite de colesterol, numite ateroame, sunt cauza celor mai multe dintre bolile cardiovasculare.

Cand ateroamele cresc si ingusteaza vasele sanguine, nu mai permit alimentarea cu sange a unor organe vitale si dau nastere simptomatologiei unora dintre bolile cardiovasculare. Alteori, evolutia acestor ateroame se complica cu o ruptura, hemoragie, tromboza sau disectie si produc evenimente cardiovasculare acute, uneori mortale.

Dar sa vedem care sunt cele mai frecvente boli cardiovasculare. Cand sunt localizate la inima, bolile vasculare se pot manifesta ca angina pectorala, angina instabila (adica preinfarct), infarct miocardic, aritmii cardiace sau insuficienta cardiaca. Acest grup de boli sunt reunite sub denumirea binecunoscuta de „cardiopatie ischemica”.

Prin afectarea vaselor de sange ale creierului se poate produce ameteala sau accident vascular cerebral, manifestat prin paralizie, pierderea memoriei sau imposibilitatea de a mai vorbi. La picioare, bolile vaselor se manifesta prin dureri la mers sau ulcere, iar in cazurile cele mai grave, pot conduce la amputatii. Dar bolile vasculare pot afecta din pacate aproape orice organ: ochii, rinichii sau altele.

Cauza bolilor cardiovasculare este rareori una singura. De cele mai multe ori se asociaza mai multe cauze probabile, numite factori de risc. Factorii de risc cardiovascular cei mai importanti sunt fumatul, hipertensiunea arteriala, diabetul zaharat, cresterea colesterolului, obezitatea, predispozitia ereditara, stressul, sedentarismul si mancarea nesanatoasa – bogata in grasimi si dulciuri, sarata si lipsita de legume si fructe. Actionand impotriva acestor factori de risc, veti putea preveni aparitia sau progresia bolilor cardiovasculare.

Medici:

Dr. Alina Craciun-Mirescu

A absolvit Faculatea de Medicina din cadrul UMF Craiova in 2007. Rezidentiat efectuat in Bucuresti la Institutul de Boli Cardiovasculare Prof. Dr. C.C.Iliescu, sectia Cardiologie si in Laboratorul de ecocardiografie Euroecolab (singurul laborator din tara acreditat european) si in Craiova – Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Craiova, sectia de cardiologie.

In prezent medic specialist in cardiologie cu competenta in ecocardiografie transtoracica, ecocardiografie transesofagiana, ecocardiografie de stress si tehnici speciale. Detine certificare europeana pentru ecocardiografie transtoracica. Membru al Societatii Romane de Cardiologie si al Societatii Europene de Cardiologie.